Sıhhi Pissu Tesisatı Proje Çizimi Nereden Başlanmalı ? Pissu Tesisatı Proje Çizimi Nasıl Yapılır ?

Sıhhi Pissu Tesisatı Proje Çizimi Nereden Başlanmalı ? Pissu Tesisatı Proje Çizimi Nasıl Yapılır ?

Projeye başlamadan önce ilk olarak elimizdeki mimari projeyi temizlemek gerekli temizlemekten kastım gereksiz yazı, çizgi, ölçü vs. varsa silinmeli, sade anlaşılır bir mimari proje oluşturulmalı, renklerinide projeye baktıgımız zaman mimari kısmı arka planda kalması için yani çizilen projenin ön plana çıkması için mimariye verilen renk tonları koyu olanlar (örn. 8 numara gibi) tercih edilir.

Mimari temizleme işi bittikten sonra mimariyi incelemek, tanımak gerekli.Mesela mekanik odaları nereler ? şaftlar nerede var? pissu inişlerini nerelerden nasıl yaparız? ıslak hacimler nerede? mimari kesitler veya görünüşler varsa onlarda incelenmeli.Çünkü rogara hangi kattan veya hangi kottan çıkış yapabilecegimizi belirlemek gerekli.Rogarlarını nerelere koyabilirsin müsait olan yerler neresi gibi sorulara cevap bulduktan sonra çizime başlıyabiliriz.

Çizime ilk olarak üst kattan başlayıp alt kata doğru toplamak en mantıklısıdır.En üst katta ıslak hacim varsa çözülmeli isteğe göre detay olacaksa detay şeklinde hazırlanmalı.Mutfak, fast-food gibi alanlar varsa yağlı pissu ağızlar bırakılmalı isteğe göre tezgah altı yağ ayırıcı konulmalı, mağaza varsa istege göre pissu ağzı bırakılmalı ve mekanik oda mevcut ise süzgeçler bırakılmalı.Bırakmış oldugumuz ağızları alt katın tavanında uygun yerlerden inilmeli ve inilen noktalara kolon numaraları verilmeli.Tekrar bu kattada üst katlardaki anlattıgım gibi mahaller mevcut ise aynı işlemler uygulanmalı, kolon numaraları verilmeli.Kaç katımız varsa bu şekilde toplayarak aşagıya kadar inilmeli.İnme işlemi tamamlandıktan sonra daha önce belirlemiş oldugumuz rogarlara çıkış yerlerinden çıkışımızı yaparız.Tabi toplama işini yaparken wc pissuları ayrı süzgeçler ayrı olarak rogara çıkar.Yaglı pissu hatları ise rogara çıkmadan önce istege baglı olarak ya mahal içine yag tutucudan geçerek yada topraga gömülü yag tutucudan geçerek rogara gider. Eger rogar altında bodrum katlarımız mevcut ise ve bizim çıkmamız gereken rogar yeri üst katta kalıyor ise pissu çukurları koyarak ve gerekli pissuları çukurlara toplayarak çukur içindeki pompalar yardımıyla basınçlı pissu hattı olarak rogara götürülür.En alt katta büyük mekanik odalarımız var ise istege baglı olarak ızgara koyarız ve bu ızgaraları pissu çukurlarına toplarız ve basınçlı pissu hattı olarak rogara basarız.Otoparklar varsa eger süzgeçler yerleştiririz ve rogara çıkabiliyorsak direk rogara çıkarız çıkamıyorsak çukurlara toplayarak çukur içindeki pompalar yardımıyla basınçlı pissu hattı olarak rogara götürürüz.Islak hacimlerden uygun noktalardan havalık hatları alınarak çatıya kadar çıkarılır.En üst kattaki kolonlarımızıda havalık olarak çatıya çıkartırız.Havalık hattındaki amaç kokuyu engellemek.Bu işlemleri yaptıktan sonra çatı katından yagmur suyu inişleri belirlenir alt katta toplanabiliyorsa toplanır toplanamıyorsa rogara çıkan kata kadar indirilir ve yakın olanlar birleştirilerek uzak olanlar ise ayrı yağmur rogarlarına çıkış yapar.

Çizim işi bittikten sonra projenin şeması çıkartılır.Projedeki kullanılan semboller ( lejant ) oluşturulur.Daha sonra proje ölçegine göre paftalar oluşturulur.Oluşturulan paftalara başlıklar yerleştirilir ve lejant konularak projemiz çıktıya hazır konuma getirilir.

Aklınıza takılan şeyleri sorabilirsiniz.

 

Gelen arama kelimeleri

    mekanik tesisat proje, tesisat cizimleri ve olculeri, inaat proje izim rnekleri
Sponsorlu Bağlantılar
|
Pin It

4 thoughts on “Sıhhi Pissu Tesisatı Proje Çizimi Nereden Başlanmalı ? Pissu Tesisatı Proje Çizimi Nasıl Yapılır ?

  1. öncelikle bu paylaşımcı haliniz için teşekkür ederiz. ben 2 yıllık inşaat teknikeri mezunuum ve mekanik çizimler konusunda bilgi edineceğim herhangi bir döküman bulamadım. autocad de çok iyi seviyede kullanıyorum . ancak bu konuda her hangi bir döküman bulamadım çalışabileceğim şayet bildiğiniz bir link varsa paylaşabilir misiniz ? ya da mekanik çizim nedir nasıl yapılmalıdır bununla alakalı winrar dosyası olarak paylaşabilir misiniz mesleğe yeni kişiler kazandırabilmek adına …

    • Fatma Hanım kolon şeması açarken dikkat edilmesi gereken konular öncelikle planda rogara çıkan hatların kolon numaraları olmalı ki takibi kolay olsun.Katlarda da şema açarken kolona ait hattın en uzak noktasından toplama yapılarak gelinirse daha kolay ve doğru olur.Diğer bir konuda şemayı açarken alt katın tavanından veya döşemeden toplama varsa veya tavanda kaymalar varsa onları da şemada göstermek gerekli.

  2. öncelikle mrb bana autocad ortmnda kalorifer sıhhi ısı yalıtımı varsa izoder programı gndereblr msnz…sayglar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


*