Evde Kombi Bakımı Nasıl Yapılır, Nelere Dikkat Edilmelidir ?

Evde Kombi Bakımı Nasıl Yapılır, Nelere Dikkat Edilmelidir ?

Kış aylarına giriş yapmak üzereyiz, evde kombi bakımını nasıl yapmalıyız nelere dikkat etmeliyiz bu konu hakkında sizlerle bildiklerimi paylaşmak istedim,

İlk önce kombiyi cihazını biraz tanıyalım, kombi cihazı evde kullanma sıcak suyunu ve radyatörleri ısıtmak için yakıt olarak doğalgaz enerjisini kullanan bir alettir. İçerisinde özetlemek gerekirsek Yanma odası, Depo, Eşanjör, Pompa ve Üç yollu vanalardan oluşmaktadır.

Mutfakta yada banyoda sıcak su ihtiyacımız olduğunda suyu açtığımızda otomatik sensör suyun akışını algılayarak kombide ayarlanmış olan sıcaklığa göre suyu ısıtmaya başlar ve bizim istediğimiz sıcaklıkta sabitlemeye çalışır. Bir nevi otomasyonu güçlü bir alettir.

Kış ayında ise doğalgaz kullanan büyük şehirler İstanbul ve Ankara gibi sürekli çalışır durumda kalan, kombiler ısınma ihtiyacımızı karşılamaktadır. Bu konuda büyük bir önem taşımaktadır.

Kombi bakımını kışa girmeden nasıl yaparız ?

1- Kombi bakımına başlamadan önce kombi üzerinde bulunan basınç seviye göstergesini kontrol etmeliyiz, bu seviye her marka ve modelin kapatisesine göre çalışma standartlarına göre değişiklik göstermektedir. mekanik olan seviye gösterge cihazlarında kırmızı renk ile belirtilen basıncı aşmamak kaydı ile su basıncı düşük ise kombinin alt tarafında bulunan küçük su alma vanasından su ilave ediyoruz. Yeni çıkan kombilerde dijital sensör yardımı ile su aldırılabiliniyor ve basıncı dijital ekrandan izleyebiliyoruz. Eğer bu saydıklarım konusunda sorununuz var ise kombinizin el klavuzuna bakmanızı öneririm. Yok ise Su aldırma işlemi ile uğraşmayın zira su basıncı artacağı için kombinize radyatörlerinize yada hattınıza zarar verebilirsiniz.

2-  Radyatörleriniz hava almış ise, içerisinde suyu sirkilasyon yapamaz sıcak su radyatörlerde dolaşım yapamadığı için petek yeterince ısınmaz, yada belirli bir kısmı ısınırken yarısı ısınmaz. Petek, radyatörlerin havasını kontrol ediyoruz, bunun için elinizde takım çantasına gerek yok, elinizde radyatörlerinizi aldığınızda yanında gelen küçük anahtar şeklinde olan aletten yardım alıyoruz eğer bu yok ise telaşa gerek yok düz ağızlı bir tornavida yardımı ilede bu işlemi yapabiliriz.

Radyatörün boru bağlantılarının karşısında üst kısımda bulunan ufak vida gibi olan yeri anahtarı ile yada tornavida ile gevşetiyoruz vidayı yerinden çıkartmamız lazım, radyatörde hava var ise ilk başta hava sesi gelecek hava boşaldıktan sonra su akmaya başlayacaktır, buradaki su biraz yağlı, siyah renkte veya küf renginde akabilir telaş yapmanıza gerek yok, 1 su bardağı su aktıktan sonra vidayı kapatabiliriz. Kombiye en uzak radyatörden bu işlemi yapmaya başlıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus ısıtma hattımızda ve kombi üzerinden kontrol ettiğimiz suyumuzun basınçlı olması, eğerki basınç yok ise hava yada su çıkmayacaktır. Her radyatörü kontrol ettikten sonra kombinin mutlaka su kişilerbasıncını kontrol etmekte yararı var. Hava yapan radyatörler basınç oranını büyük oranda yükseltmektedir, buda bizim yanılmamıza neden olur.

3- Tüm herşeyi yaptık ama radyatörümüz çalışmıyor yeteri kadar sıcak değil ise, hattın suyunu genellikle banyoda bulunan vanasından boşaltarak ve açık haldeyken kombiye su aldırabiliriz. ve temiz su akana kadar bekleyebiliriz. Daha sonra sistemi doldurarak radyatörlerin havasını alabiliriz.

4- Bu yazılanları yaptıktan sonra kombinizin yeteri kadar sıcaklığı vermediğini düşünüyor iseniz bu konuda uzman kişilerden yetkili servislerden yardım alabilirsiniz. Unutmayınki bu yazılanlar kışa girerken kombi hazırlık yazısıdır. Kombi bakımı ise yetkili servislerin uzman kişileri tarafından yapılmaktadır.

Yazımız tamamen bilgi amaçlıdır, her marka ve modele göre yazılanlar değişiklik gösterebilir, bunun için yetkili bir servise danışmanızdada yarar var.

Herhangi bir sorununuz var ise buradan yazıp cevap bulabilirsiniz.

Saygılarımla.

Gelen arama kelimeleri

    kombinin havası nasıl alınır, kombi havası nasıl alınır, kombinin havasını alma
Sponsorlu Bağlantılar
|
Pin It

5 thoughts on “Evde Kombi Bakımı Nasıl Yapılır, Nelere Dikkat Edilmelidir ?

  1. Merhaba benim sorum kombiye giden vanali olan su borusunun üstünde demir kor tapa var ve bunu anahtar ile acilip içindeki filitreyi temizlene bilito eve cagirdigim servis soktu normalde bildiğim kadarki o filitre sokulup temizlenip tekrar takiliyodu ama servis geri takmadi sizce kombiye giden kireçli su ve pislikfin zarari olmazmi kombiye

    • Merhaba Kamil Bey,

      Bahsettiğiniz vana pislik tutucudur, adı üzerinde suyun içerisinde gelen pislikleri tutmaya yarar kireçlenme konusunda çıkarttıkları filtre kireci tutamaz.Eğerki suyunuz çok kirli geliyorsa kombinizin serpantinine zarar verebilir.
      Önerimiz oradaki filitreyi temin edip yerine takmanız gerekmektedir.

      Saygılarımla.

  2. Merhaba;
    Vaillant marka kombiyi yaklaşık 6 yıldır sorunsuz kullanıyorum.Evde yaptıgım tadılat nedeniyle.tesisattaki suyu,petekleri söktüğümden dolayı boşalttım.Kullanmaya başlamadan önce ,daha önce,kullandığım oda termostatını iptal ederek,petek termostatı kullanmaya başladım ve tüm peteklerin havasını sorunsuz şekılde aldım.Fakat kombi çalışırken ”haşır huşur” şeklinde ses geldiğini farkettim.Bu sesin pompadan gelen ses olduğunu 24 saat içinde ses kesilmesse,pompanın havasını almam gerektiğini söylediler.Bu doğrumudur.Eğer doğru ise biraz bu işlere yatkın olmamdan dolayı,pompa havasını nerden ve neşekilde alabileceğimi tarif ederseniz sevinirim.
    Hayırlı günler dilerim.

  3. Merhabalar, benim evim (3+1) banyoda havlupan olmak üzere gerisi yerden ısıtısıtma. 6 lı kollektörüm var bunların 1 i mutfak 2 si salonu besliyor birer tane oda ve 1 tanesi havlupan ve odayı besliyor. Havlupan ile bir odamı besleyen hattım çalışmıyordu komple odayı kırdık ve o zaman fark ettim havlupan ile aynı hat üzerinde olduğunu. Velhasıl hattı test ettim gayet iyi ısınıyor. Aradan zaman geçti ısınalım dedik ve tekrardan ısınmadığını farkettim. Kollektörden pex i söktüm havasını aldım havlupan dan aldım sonra max da yaktım ve normalde hemen ısınan diğer hatlar gibi değil çok daha uzun sürede ve olması gereken gibi de ısınmıyor. Sizce ne yapmalıyım. Teşekkür ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


*