Mutfak, Banyo, Tuvalet Atıksu Arızaları ve Çözümleri.

Mutfak, Banyo, Tuvalet Atıksu  Arızaları ve Çözümleri.

Binamızdaki kirli ve atık suların tahliye edilmesine atık su tahliyesi denir. Bunu  atık su tesisatları ile gerçekleştirmekteyiz. Atıklar tesisatla fosseptik çukurlarına ve şehirlerde kanalizasyonlara atılmaktadır. Bilinmesi gereken önemli hususlardan bir tanesi: Şehirlerde yağmursuyu kanalları kanalizasyon kanallarına bağlanmaz. Bazı durumlarda müteahhitler kaçak uygulamalarla bu kanalları birbirine bağlayabiliyor. Bu durumlar taşkınlara ve arızalara sebep oluyor.

Atık su tesisatlarında oluşacak arızalar için aşağıdaki verilen konuları kontrol edelim.

 

Mutfaktan Banyodan Koku Gelmesi.  Bu durumda yapmanız gereken kontrollerin başında sifon kontrolü gelir. Sifonlar görevini yapmıyordur. Diğer bir arıza sebebi ise  kolonlarda kat borularında veya bağlantı ağızlarında sızıntı olabilir. Bu durumlarda tamire başlamadan önce sifona bir miktar su dökülmesi gerekir eğer koku gidiyorsa. Uzun süre kullanılmadığından sifonda su bitmiş olabilir. Su kokuyu önlemek için kullanılır,

 Sifonlarda Oluşan Arızanın Giderilmesi.

Sifonlar atık su tesisatlarının ilk aşamasıdır. Atık su oluştuktan sonra ilk olarak sifondan geçer. Sifondan geçen atık suyun içerisinde yüzen katı maddeler vardır ve bu maddeler sifonu tıkayabilir. Sifonlar zamanla biriken yemek artıkları, yağ, kıl, toz vb. maddeler tarafından tıkanır. Sifon arızaları sifon sökülerek veya sökülmeden iki şekilde giderilir. Sifon sökülmeden yapılması gerekenler.

Yağ veya kireç çözücü maddeler ürün etiketinde yazılan talimatlarına göre sifona uygulanır. Bundan fayda sağlanamaması durumunda bir hortum yada benzer bir aletle itme çekme uygulanarak sifon açılmaya çalışılır. Buda etkili olmaz ise sifon sökülerek temizlenmelidir.

boru sifon arıza tamiri

boru sifon arıza tamiri

Sifonun en çok arıza yaptığı yerlerden biriside bağlantı yeridir. Contalar, vidalar, rekorlar en çok su sızdıran yerlerdir. Vitrifiye malzemelerinde ve bina döşemelerinde sızıntılar var ise sifon bağlantı yerlerini kontrol etmek arızanın tespitinde yardımcı olabilir.

Sifonlarda zamanla çatlaklar oluşmuş olabilir. sifonda sızıntı yapan yeri bir bez yardımıyla sidikten sonra gözle muayene ediniz eğer bir sızıntı var ise sifonu değiştiriniz.

Atık Su Tesisatlarının Arızaları ve Onarımı.

Küvet Tıkanması:

Kıl , tüy , toz vb etkenlerden dolayı küvetlerin atık su tesisatları tıkanabilir. Bunu kimyasal çözücülerle açmak en kolay yoldur. Kimyasal çözücü üzerindeki etikette yazanları uyguladığınız taktirde büyük olasılıkla sorunu çözmüş olacaksınız. Bu şekilde çözülemeyen arızalarda yukarıda anlatılan sifon arızalarında ki yöntemler uygulanabilir.

küvet tıkanıkları tamiri

küvet tıkanıkları tamiri

Klozet Tıkanması :

Klozetlerin giderleri S şeklindedir ve koku yapmaması için S içersinde suyu tutar. Klozete atılacak yada kaçırılacak çocuk bezi, tuvalet kağıdı, bez, kadın pedi gibi maddeler S ‘in tıkanmasına neden olabilir. Bu durumlarda bir tel yardımı ile S ten kaçan madde çıkarılmaya çalışılır. Buna başarılı olunmaması durumda klozetin yerinden sökülmesi gerekir. Klozet yerinden söküldükten sonra S temizlenir. Tıkanıklığa sebep olan maddeyi ileri yani atık su kanalına göndermeyiniz . Bu bina giderini tıkayabilir ve daha büyük sorunlara neden olabilir. Bodrum ve alt katta oturan daireleri pis su basabilir.

boru sifonu

boru sifonu

 

 

 

 

Sponsorlu Bağlantılar
|
Pin It

One thought on “Mutfak, Banyo, Tuvalet Atıksu Arızaları ve Çözümleri.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


*